fbpx
Fit nasveti

Vrnitev v formo po počitnicah

Poletne počitnice. Težko pričakovani oddih, ki se ga veselimo vsi. Dolgi poletni dnevi, morje, pikniki, sladoled, druženje s prijatelji, obilo prostega časa, tu pa tam seveda tudi kakšna neprespana noč in pivce preveč. 🙂 Vse to nam prinaša neizmerno srečo, odklop od vsakdanjika in sprostitev, žal pa s seboj prinese kakšen kilogramček preveč, saj ob vročini in odklopu večina vadbo nekoliko opusti.

Priznava, tudi midve si poletje vzameva na izi in se odklopiva od fizične aktivnosti, ki naju spremlja ob napornem urniku skozi leto, zato veva, da bo začetek pred novo sezono kar naporen. V nadaljevanju sva pripravili nekaj nasvetov kako začeti s telesno pripravo. Seveda pa je odvisno, koliko časa ste bili odsotni. Če ste med počitnicami vsaj malo migali, bo ta začetek bistveno lažji, kot če ste počitek vzeli dobesedno.

ZAČNITE POSTOPOMA
S tem boste preprečili nezaželjen “muskelfiber”.  Lotite se željene vadbe (tek, kolesarjenje,skupinska vadba,..), vendar ne pretiravajte, sicer vas naslednji dan čakajo razbolele mišice in slaba volja, ko ugotovite, da ste dejansko “na nuli”. Vadba naj traja tako dolgo, da presežete svojo cono udobja, se pričnete znojiti ter ste zadihani, ob enem pa med vadbo še vedno lahko govorite.

NE POZABITE NA OGREVANJE
Vsak vadbeni proces pričnite z 10-minutnim ogrevanjem, da telo pripravite za nadaljnje obremenitve in tako zmanjšate možnost poškodbe. Ogrejte celotno telo s poudarki na delih, ki bodo bolj obremenjeni v glavnem delu treninga.

ŠTEVILO TRENINGOV
Po nekaj treningih postopoma povečujte trajanje vadbe. Zelo pomembno je, da ne trenirate vsak dan, vzemite si dan počitka, saj mišice potrebujejo regeneracijo (dva ali trije dnevi vadbe z enim dnevom počitka).

INTENZIVNOST
Začnemo z manj intenzivnimi treningi, po določenem času, ko opazimo, da lahko vadbo brez težav izvajamo 30-45 minut lahko začnemo z večanjem intenzivnosti. Pri teku povečajte hitrost ali se odpravite na kakšen hrib, pri plesni vadbi naj ritem postane hitrejši ter pri vadbi z utežmi dodajte kakšen kilogram.

TRENING NAJ VAM BO V VESELJE
Izberite takšen način trening, ki ga radi izvajate, naj bo to tek, joga, pilates, fitnes, skupinska vadba … Nekaj, kar ustreza vam, da boste na vsak trening odšli z veseljem in ne z muko, saj boste na ta način lažje vztrajali.

TRENIRAJTE S PRIJATELJEM
Prijatelj je tisti, ki vas bo “brcnil v rit”, ko vam zmanjka motivacije ali moči za še zadnjo ponovitev. Ob enem pa bosta ob druženju naredila še nekaj koristnega za svoje zdravje in telo. Nazadnje bosta zagotovo hvaležna eden drugemu, da sta storila to potezo.

TEKOČINA IN DOVOLJ HRANIL
Seveda pri vsem skupaj ne smemo pozabiti na dovolj hidracije in uravnoteženo prehrano. Zaužita hrana, naj bo čim bolj kakovostna in čim manj predelana, s tem mislim na to, da hrana vsebuje zdrave maščobe za energijo, kompleksne ogljikove hidrate, beljakovine ki nahranijo mišice, vitamine in minerale za ostale procese v našem telesu. Poskrbite da zaužijete dovolj veliko količino hranil in s tem zagotovite hrano svojemu telesu.

Vsi ti nasveti vam bodo pomagali pri vračanju nazaj v formo. Čisti začetniki potrebujete približno štiri do šest tednov, da se forma začne izboljševati. Če pa spadate med tiste rekreativce, ki so bili neaktivni zgolj kratek čas ali ste samo zmanjšali obseg vaših treningov, se boste v željeno pripravljenost vrnili po približno dveh tednih.

 V vsakem primeru ne pretiravajte. Poslušajte svoje telo, če ste utrujeni in izmučeni, da bi trening ponovili, si raje vzemite dan premora, vaše telo vam bo hvaležno, saj boste s tem preprečili neželjene poškodbe, ob enem pa telesu dali čas za regeneracijo.

Gala in Mateja

P.S.: Če še niste prepričani ali bi s treningi začeli sami oz. ne veste kako točno, nama pišite na: pravilnlajf@gmail.com in z veseljem vam bova pomagali pri planiranju vadbe in prehrane.

22 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja